Luc Tooten

Luc Tooten was gedurende jaren eerste solocellist van het Brussels Philharmonic. Hij studeerde aan het Conservatorium van Brussel bij Carlo Schmitz en vervolmaakte zich bij Edmond Baeyens en Reine Flachot. Hij volgde meestercursussen bij Gerard Hamann, Anner Bijlsma en Mistislav Rostropovitch.

Luc Tooten – Cello

Hij was laureaat van verschillende nationale en internationale prijzen en maakte zijn debuut met het celloconcerto van Camille Saint Saëns samen met het BRTN Filharmonisch Orkest. Zijn uitvoering van het celloconcerto van Korngold werd een televisiepremière voor de VRT. De cd-opname van het symfonische gedicht voor cello en orkest “Naar Hoger Licht” van L. De Vocht, samen met het Vlaams Radio Orkest werd door het muziektijdschrift “Monde de la Musique” bekroond met een “Choc”.

In 2015 werd hij uitgenodigd in Sint-Petersburg om samen met Chingiz Osmanov, Eliane Rodrigues en het St.-Petersburg State Symphony Orchestra onder leiding van Walter Proost het Tripelconcerto van Beethoven op te nemen.

Hij trad als solist op in binnen- en buitenland onder de leiding van vermaarde dirigenten als Yoel Levy, Alexander Rahbari, Michel Tabachnic, Walter Proost, Jan Latham-Koenig, André Borejko, Tan Dun. Op verzoek van laatstgenoemde verzorgde hij de Belgische creatie van de celloconcerti “Crouching Tiger” en “The Map”.

Hij concerteerde in kamermuziekverband in Europa, Israël, Canada, China, Mexico, en de USA. Jaarlijks wordt hij uitgenodigd op grote festivals waar hij musiceert met grote namen als Martha Argerich, Boris Berezovsky, Ivry Gitlis, Jean-Bernard Pommier, Eliane Rodrigues, Paulina Leschenko, Michel Letiec, Frank Braley, Itamar Golan, Michael Guttman en Vadim Repin.

De cd-opnames van Luc Tooten, waaronder de cellosonates van Saint Saëns, het cello-oeuvre van Liszt, de cellosonates van Chopin, Onslow en Debussy en de “Arpeggione sonate” van Schubert werden uitgegeven door het Belgische label “Pavane”.

Samen met het Trio Portici (Damien Pardoen, viool en Stéphane De May, piano) nam hij kamermuziek op van Mendelssohn, Franck, Onslow, Chopin, Debussy, Schumann, Schubert, Rachmaninov. Bij het label “Kalidisc” bracht hij onuitgegeven werk uit van tangocomponisten als Bragato en Piazzolla.